Pacte per una Economia per la vida
Proposta de l’Economia Social i Solidària catalana d’un Pacte per una Economia per la Vida
Canvis a "Nou model agroalimentari basat en la sobirania alimentària, l’agroecologia i la proximitat"
Títol
- -{"ca"=>""}
- +{"ca"=>"Nou model agroalimentari basat en la sobirania alimentària, l’agroecologia i la proximitat"}
Cos
- -[""]
- +["Impulsar estratègies de transformació cap a una producció agrària sostenible tant a nivell econòmic (es valorin els serveis ecosistèmics i no sigui una càrrega la certificació), com social (circuits curts de producció a consum) i ambiental (respectuosa amb el planeta i la vida) i avançar en la sobirania alimentària.\nOferir ajudes per incentivar la transició a models tant de producció ecològica, com de producció agrària sostenible i per incentivar l’arribada al consumidor de productes de proximitat. Foment de la figura de l’agricultor actiu en tots els àmbits normatius d’aplicació directa al sector productor primari.\nImpulsar la dinamització de l’activitat agrària sostenible i l’ecològica amb capital públic, que permeti el finançament a fons perdut de projectes escalables i sostenibles amb baix impacte ambiental que generin feina al món rural\nDonar suport públic al manteniment d’espais agroecològics de muntanya i de baixa productivitat com a manera de mantenir els paisatges i la biodiversitat. \nDesenvolupar la Llei d’Espais Agraris com una estratègia de país orientada a afavorir l’accés a la terra a projectes associatius i cooperatius orientats a models de producció sostenible. \nFomentar les cooperatives agràries entre els petits i mitjans productors del sector primari com a estratègia de sostenibilitat econòmica, a fi de fomentar la professionalització, la incorporació de gent jove i la comercialització de productes sostenibles amb qualitat i proximitat.\nFomentar les cooperatives de consum agroecològiques, basades en l'intercanvi directe del camp a la ciutat sense intermediaris.\nPromoure els circuits curts de comercialització alimentària basats en la corresponsabilitat (menjadors col·lectius, mercats locals, etc.).\nAssegurar la compra pública d'aliments de proximitat per tal d’abastir hospitals, residències, menjadors escolars i de col·lectivitats.\nRealitzar campanyes de sensibilització en alimentació sostenible per fomentar la sobirania alimentària, conscienciar a la població dels beneficis dels productes locals i ecològics i visibilitzar les empreses i iniciatives agroecològiques.\nRevisar l’actual model de certificació agrària ecològica per fer-lo més accessible.\nImpulsar polítiques alimentàries que prioritzin la disminució del malbaratament alimentari com a una solució que serveixi per millorar l’accés de la població al menjar saludable i nutritiu."]